top of page

Yritys kieltäytyy maksamasta osaa kauppahinnasta, mitä nyt?


Olen ehtinyt törmäämään hyvin epämiellyttävään ilmiöön elinkeinotoiminnassa. Nimittäin siihen, että elinkeinonharjoittajien välisissä kaupoissa toinen osapuoli jättää laskun tai sen osan maksamatta ilman perustetta tai keksityllä perusteella. Kun sitten laskua aletaan perimään, ilmoitetaan, että saatava riitautetaan, jotta asiaa ei voisi viedä perintätoimistolle. Tässä taktiikassa luotetaan siihen, että vastapuoli ei viitsi tai uskalla periä rahamääräisesti pientä saatavaa oikeusteitse. Kyseessä on siis yksi keino parantaa oman toiminnan kannattavuutta.


Itselläni on nyt ajettavana useampi tällainen asia, ja olen huomannut toimintatavoissa tiettyjä yhtäläisyyksiä:

- Reklamaatiossa ei vaadita palautusta, vaan jätetään maksamatta osa laskusta tai lasku kokonaan.

- Perusteet ovat hieman epämääräisesti ilmoitettuja ja ne muuttuvat silloin, jos niihin vastataan kattavasti

- Pyritään painostamaan vastapuolta uhkailemalla oikeudenkäyntikuluilla tai jopa tekemällä tästä rikosilmoitus petoksesta.

- Asiasta pyritään neuvottelemaan ja esittämään uusia vaatimuksia tai ehdotusta joka vaiheessa lakimiehen yhteydenotosta haastehakemuksen jättämiseen ja lopulta pääkäsittelyyn käräjäoikeudessa.

- Asia viedään niin loppuun asti kuin mahdollista.


Todennäköisesti tällä tavalla toimivilla yrittäjillä on useampi uhri, ja näin ollen myös riski joutua useampien vaatimusten kohteeksi on suuri, jos yksi myönnetään oikeaksi.

Itselläni lievästi sanottuna ottaa päähän tällainen toimintamalli (sekä usein myös tällaista toimintaa harjoittavat ihmiset henkilöinä) niin ajattelin tehdä heille pientä kiusaa omalla toiminnallani: Voin hoitaa tällaisten epäselvien maksamisesta kieltäytymisten perimisiä oikeussaliin asti siten, että pyydän palkkiota vain silloin, jos asia voitetaan.

18 katselukertaa0 kommenttia
bottom of page