Löytöeläimiin liittyvä sääntely eläinten hyvinvointilaissa
- Matias Partanen
- 26.5.
- 4 min käytetty lukemiseen
Keväinen polkupyörän huolto sai hiljaisena sunnuntaiaamuna yllätyskäänteen, kun pihaan jolkotteli isokokoinen koira vailla hihnaa, eikä omistajaa näkynyt mailla halmeilla. Eläin osoittautui ystävälliseksi ja vaikutti omalla tavallaan pyytävän apua. Se selvästi hakeutui ihmisseuraan, kun oli päässyt karkuun omistajaltaan. Sain napattua koiran hihnaan, yhteydenotto paikalliseen löytöeläinkotiin ja pikainen kierros lähiympäristössä katsomassa, josko kadonneen lemmikin etsijää tulisi vastaan. Näin ei kuitenkaan käynyt ja pienen odottelun jälkeen vein eläimen löytöeläinten vastaanottoon. Tämä tapahtumasarja sai minut pohtimaan löytöeläimiin liittyvää juridiikkaa ja inspiroiduin kirjoittamaan tämän kirjoituksen.
Laki eläinten hyvinvoinnista
Löytöeläimistä ja niiden kohtelusta säädetään eläinten hyvinvoinnista annetussa laissa (jäljempänä eläinten hyvinvointilaki). Lisäksi eläinten hyvinvoinnista annettu valtioneuvoston asetus täydentää eläinten hyvinvointilakia. Myös järjestyslaki, eläintautilaki ja laki eläinten tunnistamisesta ja rekisteröimisestä liittyvät löytöeläimiin, mutta keskeisimpänä voidaan pitää eläinten hyvinvointilakia. Eläinten hyvinvointilain 2 luvun 7 §:n 1 momentissa on säädetty seuraavasti:
“Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa kotieläintä tai muuta ihmisen hoidossa olevaa eläintä on joko itse autettava tai ilmoitettava eläimestä sen omistajalle tai pitäjälle taikka valvontaviranomaiselle.”
Ihmisellä on lain mukaan velvollisuus auttaa eläintä. Laissa ei määrätä siitä, että löytöeläimen löytäjän olisi toimitettava eläin löytöeläinkotiin. Löytöeläinten kohdalla eläintä voi auttaa itse, mutta usein se on tarkoituksenmukaista toimittaa löytöeläinkotiin. Juridisesti kotieläimet ja muut ihmisen hoidossa olevat eläimet ovat irtainta omaisuutta, joten löytäjän tulee pyrkiä palauttamaan ne oikealle omistajalleen. Löydöstä tulisi ilman aiheetonta viivytystä ilmoittaa omistajalle.
Eläinten hyvinvointilain 4 luvun 26 § koskee nimenomaisesti löytöeläimiä. Pykälässä on säädetty kunnan velvollisuudesta järjestää alueellaan irrallaan tavattujen ja kiinni otettujen koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten tilapäinen hoito. Pykälän tarkoituksena on suojella pitäjiltään karkuun päässeitä seura- ja harrastuseläimiä hyvinvointiongelmilta ja toisaalta myös estää irrallaan liikkuvista eläimistä aiheutuvaa häiriötä yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle. Pykälän 1 ja 2 momentit kuuluvat seuraavasti:
“Kunnalla tulee olla sen alueella irrallaan tavattujen ja kiinni otettujen koirien ja kissojen sekä muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten (löytöeläimet) tilapäisen hoidon järjestämistä varten talteenottopaikka.
Talteenottopaikassa on tarkastettava, onko löytöeläimellä tunnistusmerkintä tai muu tunniste ja ryhdyttävä kohtuullisiin toimiin talteenotosta ilmoittamiseksi eläimen omistajalle tai muulle pitäjälle. Jos eläimen omistaja tai pitäjä ei ole tiedossa, ilmoitus eläimen talteenotosta ja tuntomerkeistä on julkaistava talteenottopaikan internetsivuilla. Sairaalle tai vahingoittuneelle eläimelle on järjestettävä viipymättä sen tarvitsema ensiapu ja muu kohtuullinen ja tarkoituksenmukainen hoito sairauden tai vamman hoitamiseksi.”
Löytöeläimen nopeaa palautumista takaisin pitäjälleen tai omistajalleen on tehostettu säätämällä pykälän 2 momentissa talteenottopaikan pitäjän velvollisuudesta tarkastaa eläimen mahdollinen tunnistusmerkintä tai muu tunniste ja velvollisuudesta ryhtyä kohtuullisiin toimiin omistajan tai pitäjän tavoittamiseksi. Ellei eläimen omistajaa tai pitäjää tavoiteta, ilmoitus eläimen talteenotosta ja tuntomerkeistä on julkaistava talteenottopaikan internetsivuilla, kuten esimerkkitarinassa löytöeläinkodin sosiaalisen median sivuilla.
Lainkohtaa koskevan hallituksen esityksen (HE 186/2022 vp) mukaan suurin osa talteen otettavista seura- ja harrastuseläimistä on kissoja ja koiria. Koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä on säädetty maa- ja metsätalousministeriön asetuksella 1/2021, joka on tullut voimaan 1.1.2023. Koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat olleet pakollisia siitä lähtien. Vaikka koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ovat pakollisia, kaikkia koiria ei ole tunnistusmerkitty, mikä vaikeuttaa omistajan löytämistä. Kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on tarkoitus säätää pakolliseksi vuoden 2026 alusta alkaen. Talteenottopaikan (esimerkiksi löytöeläinkodin) pitäjän tulee tarkistaa talteenotetun eläimen tunnistusmerkintä ja pyrkiä selvittämään, löytyvätkö eläimen omistajan yhteystiedot yleisesti käytössä olevista rekistereistä. Tämä helpottaa omistajan löytymistä vapaana löydetyille lemmikkieläimille.
Saman pykälän 2 momentissa on säädetty myös sairaan tai vahingoittuneen löytöeläimen kohtelusta. Sairaalle tai vahingoittuneelle löytöeläimelle on viipymättä järjestettävä sen tarvitsema ensiapu ja muu kohtuullinen ja tarkoituksenmukainen hoito sairauden tai vamman hoitamiseksi. Käytännössä ensiavulla ja hoidolla tarkoitetaan sellaista välttämätöntä ensiapua ja muuta eläinlääketieteellistä hoitoa, joka eläimelle on annettava sen hyvinvoinnin turvaamiseksi, kunnes eläimen omistaja tai pitäjä tavoitetaan tai eläin myydään, muutoin luovutetaan tai lopetetaan. Esitöiden mukaan kohtuullisena ja tarkoituksenmukaisena hoitona voitaisiin pitää esimerkiksi eläimen murtuneen raajan lastoitusta ja kipulääkitystä, mutta esimerkiksi murtuman kirurgista korjaamista ei voitaisi edellyttää. Hoidon kohtuullisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta arvioitaessa huomioon otetaan tarvittavan hoidon kustannukset ja eläimen jatkohoidon tarve. Pääasiassa kysymys on kuitenkin välittömästä ensiavusta.
Eläinten hyvinvointilain 26 §:n 3-7 momentit kuuluvat seuraavasti:
Löytöeläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan siitä, kun eläimen omistajalle tai pitäjälle on ilmoitettu eläimen talteenotosta tai kun talteenotosta on julkaistu 2 momentissa tarkoitettu ilmoitus. Tämän jälkeen kunnalla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin. Jos eläin on myyty ja myynnistä saatava tulo on suurempi kuin eläimen hoidosta aiheutuneet kustannukset, kunnan on säilytettävä yli jääviä varoja eläimen omistajan lukuun kolmen kuukauden ajan eläimen toimittamisesta talteenottopaikkaan, minkä jälkeen varat siirtyvät kunnan omaisuudeksi.
Kunnalla on oikeus periä eläimen omistajalta tai pitäjältä korvaus eläimen talteenotosta, kuljetuksesta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista tarpeellisista ja kohtuullisista kustannuksista.
Jos poliisille on tehty metsästyslain (615/1993) 55 §:ssä tarkoitettu ilmoitus koiran talteenotosta, poliisin tulee ilmoittaa talteenotosta löytöeläinten talteenottopaikkaan. Talteenottopaikan on julkaistava 2 momentissa tarkoitettu ilmoitus myös näistä eläimistä internetsivuillaan.
Kunnan on laadittava ja julkaistava tilasto talteenotetuista löytöeläimistä vuosittain.
Valtioneuvoston asetuksella voidaan antaa tarkempia säännöksiä löytöeläinten tilapäisen hoidon järjestämisestä ja löytöeläimiä koskevan tilaston laatimisesta.”
Kyseisen lainkohdan mukaan löytöeläintä on säilytettävä vähintään 15 päivän ajan siitä, kun eläimen omistajalle tai pitäjälle on ilmoitettu eläimen talteenotosta, tai talteenotosta on julkaistu aiemmin auki kirjoitetussa 2 momentissa tarkoitettu ilmoitus. Tämän jälkeen kunnalla on oikeus myydä, muutoin luovuttaa tai lopettaa eläin. Jos eläin myydään ja myynnistä saatava tulo on suurempi kuin eläimen hoidosta aiheutuneet kustannukset, kunnan on säilytettävä kolmen kuukauden ajan yli jääviä varoja, jotka voidaan antaa eläimen omistajalle. Tämän jälkeen varat siirtyvät kunnan omaisuudeksi.
Pykälän 4 momentin mukaan kunnalla on oikeus periä eläimen pitäjältä tai omistajalta korvaus eläimen talteenotosta, kuljetuksesta, hoidosta ja mahdollisesta lopettamisesta aiheutuneista tarpeellisista ja kohtuullisista kustannuksista.
Sen varmistamiseksi, että tieto metsästyslain nojalla kiinniotetuista koirista on myös kunnan löytöeläinten talteenottopaikassa, pykälän 5 momentissa on säädetty poliisille velvollisuus ilmoittaa metsästyslain 55 §:n 1 momentissa tarkoitetuista talteenottoilmoituksista kunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan. Kyseinen lainkohta koskee metsästyksessä käytettyjen koirien talteenottoa. Kunnan talteenottopaikan on julkaistava ilmoitus myös näistä eläimistä internetsivuillaan.
Pykälän 6 momentin mukaan kunta laatii ja julkaisee vuosittain tilastoja talteenotetuista löytöeläimistä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun viime vuoden tilastoihin pääsee tutustumaan tästä linkistä. Näiden tilastotietojen avulla voidaan seurata löytöeläinten määrän kehitystä alueellisesti ja valtakunnallisesti. Tietoja voidaan hyödyntää esimerkiksi vastuullisen eläintenpidon edistämiseen ja löytöeläinten määrien vähentämiseen tähtäävien toimien suunnittelemiseksi ja kohdentamiseksi.
Entä sitten kirjoituksen alussa mainittu löytökoira? Siitä tehtiin ilmoitus löytöeläinkodin sosiaalisen median sivuille, joilta sitä jaettiin runsaasti eteenpäin. Koira kaikesta päätellen löysi lopulta omistajansa, kun sitä koskeva ilmoitus katosi sivuilta saman päivän aikana. Tarina sai siis onnellisen lopun.
OTM, VT, Medianomi
Luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja
Juristi
Lakitoimisto KPF
040 5103 479

Yorumlar