Hyvä paha verottaja – kannattaako veroilmoitus tarkistaa
Maalis-huhtikuussa kirjelaatikosta putoaa kirje verottajalta. Kuoressa on esitäytetty veroilmoitus. Tämä on varmasti meille kaikille tuttu asiakirja, jota suuri osa ei edes vilkaise, ellei tahdo tehdä vähennyksiä verotukseensa. Suurin osa ei silti edes vilkaise tätä paperia. Kannattaisiko?
Esitäytetyssä veroilmoituksessa lukee aina selkeästi ”jos lisättävää tai korjattavaa ei ole, ilmoitusta ei tarvitse palauttaa” ja ”jos et palauta esitäytettyä veroilmoitusta, sinun katsotaan antaneen ilmoituksen sen sisältöisenä”. Mitä nämä käytännössä tarkoittavat? Useimmille vain sitä, että lapusta katsotaan, onko tulossa palautusta vai mätkyjä, ja tätä iloitaan tai kirotaan, eikä asialle enää tehdä mitään. Jos asialle ei tehdä mitään, verottaja katsoo sinun vahvistaneen ilmoituksessa olevat tiedot. Olet siis vastuussa, jos tiedot eivät pidä paikkaansa. Mistä tiedot ovat peräisin? Työnantaja ilmoittaa verottajalle palkkatiedot, joiden perusteella lasketaan ansiotulot. Useimmat arvopapereiden säilytys- ja myyntipalveluita tarjoavat tahot ilmoittavat tiedot pääomatuloista verottajalle. Matkakulut taas siirtyvät verokortilta veroilmoitukseen automaattisesti. Kuitenkaan mitään muita tietoja verottaja ei saa automaattisesti, esimerkiksi tietoa omaisuuden myyntituloista, vuokratuloista tai yrittäjänä tehdystä työstä verottaja ei saa ilman omaa ilmoitusta. Tämän vuoksi näitä saattaa puuttua veroilmoitukselta.
”Mutta enhän minä katsonut tietoja”
Jokainen verovelvollinen on verotusmenettelylain mukaan velvollinen tekemään veroilmoituksen. Verohallinnon lähettämä ilmoitus on esitäytetty, mutta jokaisella on velvollisuus antaa ilmoitus itse. Jos muutoksia ei tehdä, vaikka olisi pitänyt, verovelvollinen on laiminlyönyt velvollisuutensa antaa ilmoitus, ja tästä voi seurata rangaistus. Tämän vuoksi veroilmoitus kannattaisi katsoa läpi ainakin niiltä osin, että tiedot ovat suurin piirtein oikein.
Mutta jos verottaja ei tiedä, niin eihän siitä sitten kannata ilmoittaa?
Verohallinto saa verotuksen toimittamisen aikana tietoa muistakin lähteistä, kuin mistä peräisin oleva tieto on päätynyt esitäytettyyn veroilmoitukseen. Tämän vuoksi moni verovelvollinen saa kesällä kirjeen verottajalta, jossa pyydetään selvittämään joitain verotukseen liittyviä asioita. Verottaja voi myös saada tietoa, että verovelvollisella on tai on saattanut olla tuloja jostain lähteestä tietämättä niiden määrää, ja huomata, ettei veroilmoituksella ole ilmoitettu mitään. Tämän vuoksi myös veroilmoitukselta puuttuvat seikat kannattaa lisätä veroilmoitukseen.
”Ei siitä kuitenkaan mitään hyödy jos sitä täyttää”
Monella meistä aiheutuu kuluja tulon hankkimisesta. Näitä voi olla esimerkiksi työmatkat, kotona työskentelystä aiheutuvat puhelin- ja internetkulut, kodissa työskentelemisen vaatima tila tai omien työvälineiden käyttö. Nämä voi vähentää verotuksessa. Verotuksessa vähentäminen tarkoittaa käytännössä, että maksat veroja vähemmän veroprosentti * vähennysten määrään verran. Palkansaajan tavallinen veroprosentti on 20 % ja 30 % välillä, jos vähennyksiä kertyy esimerkiksi 1000e verran, säästää tässä jo 200 euroa rahaa. Veroilmoituksen täyttämiseen menee alle tunti, joten sillä saa melko hyvän tuntipalkan, vaikka vähennettävää ei niin paljoa kertyisikään.
”En osaa tai jaksa täyttää”
Moni taho tarjoaa palveluita, jossa veroilmoituksen täyttämiseen saa apuja, ja useat tahot myös tarjoavat tätä hinnalla, joka on halvempi kuin palvelusta saatava hyöty. Tästä palvelusta saatuja neuvoja voi myös käyttää useina vuosina peräkkäin, joten todellinen hyöty tällaisesta on suurempi. Itse tarjoan myös tällaista palvelua, asian voi hoitaa helposti puhelimitse tai sähköpostitse, joten asian hoitaminen on helppoa ja vaivatonta.